Bosk in Grou

BOSK, DE WANDELENDE BOMEN, IN GROU
Na jaren van inzet van winkeliers, BusinessClub Grou, Snoek, Puur Groen en vrijwilligers van Grou 2030 ontvingen de organisatoren op 27 juni jl groen licht voor de realisatie van Bosk Grou.

Zaterdag 1 juli 2023 om 10.00 uur plaatst Snoek, Puur Groen 9 bakken met bomen op het Halbertsma’s Plein in Grou. Tegen het einde van de maand, voor de Skûtsjewike, wandelen de bomen naar de Hoofdstraat. Na de Skûtsjewike verhuizen de bomen naar de Gedempte Haven, ter hoogte van Juwelier Kris Janki en La Copita. Zodra de Merke zich begin september aandient, verplaatst het mini bos naar de Meersweg.

Het idee van Bosk Grou heeft zijn oorsprong bij een groep winkeliers. Naar wens van alle ondernemers in het centrum, om het winkelgebied  sfeervoller aan te kleden, ontwikkelden Sytske Jongsma (Wolwinkel van draad), Henriëtte Scholten en Carla Heins (Iris & Fleur), Bas van Losser (Overstag op het Plein en aan de Haven) en Annemieke Steemers (InformatiePunt Grou) in 2021 het plan om groen in het centrum te brengen door middel van bomen in verplaatsbare bakken. Het idee achter de te verplaatsen bomen kwam voort uit de wens om de sfeermakers al dan niet in te zetten als decor bij evenementen.

Voor de uitwerking van hun plan bundelden de winkeliers hun krachten met BusinessClub Grou voor de aanvraag van subsidies en vergunningen en zochten ze samenwerking met Snoek, Puur Groen voor de kennis over bomen en het onderhoud. Vanwege hun inspanningen om Grou te verduurzamen en groener te maken haakten gaandeweg ook vrijwilligers van Grou 2030 aan.

Zaterdag 1 juli rond 10.00 uur zijn de bakken met bomen geplaatst op en rond het Halbertsma’s Plein. Hierdoor ontstaat er een sfeervolle hoek bij Scoop Icecream, Kapsalon Bertina, Moai Mode, De mannen van den Berg, InformatiePunt Grou, Herenkapper Offenga en Overstag op het Plein. Bezoekers van Wijn-, Tap- en Eethuis Amicaal worden tijdelijk getrakteerd op een aantrekkelijk uitzicht op oud Grou.

Dit project, dat uitgroeide tot een samenwerking van Grouster ondernemers, inwoners en verenigingen, is een positief voorbeeld van de kracht van samenwerking vanuit alle geledingen van het dorp. Het is daarom dat Bosk Grou wordt aangegrepen als project ter ere van de aanstaande oprichting van Doarpskooperaasje Grou.