Valkenkring Grou

Vrienden van Valk 4

Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet wel wat een Valk is. Vrijwel alle zeilscholen en botenverhuurders gebruiken Valken, een stabiele en ruime zeilboot van 6,50 m. Meestal Valken van polyester maar van oorsprong is het een houten boot, ontworpen in 1939 in opdracht van Cees Bruynzeel, bekend fabrikant van vloeren, deuren, keukens en potloden. Bruynzeel had in de jaren dertig een supersterk en watervast plaatmateriaal ontwikkeld, genaamd “Hechthout”. Met “Hechthout” konden in 1940 en 1941 totaal 250 Valken gebouwd worden. Die werden meteen gretig verkocht, vanwege de Duitse Bezetting waren buitenlandse vakanties onmogelijk.

Cees Bruynzeel was een zeer bekend zeezeiler en voer zelf de demonstraties met de nieuwe Valk op verschillende plassen door geheel Nederland. Hij zeilde altijd met nr. 4.
In Grou zeilde Cees een belangrijke wedstrijd tegen de 30m2 en 16m2 klasse, hij won die wedstrijd. Daarna werd de Valk toegelaten tot de wedstrijden door het Watersportverbond.

Grou is een Walhalla voor de watersport, de Valk werd daar meteen zeer populair. Valkenkring Grou is een groepje enthousiaste “houten” Valkzeilers, jaarlijks organiseren wij een zeilweekend in houten Valken, er liggen ruim 100 houten Valk in Grou!

VALK 4 gered
In 2020 werd ons de Valk nr. 4 gratis aangeboden, deze had een kostbare grote restauratie nodig en dreigde te worden gesloopt.

Om Valk 4 te redden hebben wij een Stichting opgericht. Met behulp van sponsors en ruim 100 donateurs is er geld opgehaald zodat deze gerestaureerd kan worden, dat gebeurt bij Jachtwerf Albert Wester in Grou. Het meeste benodigde geld is daarvoor opgehaald maar er is nog een tekort, wij zoeken daarom nog dringend aanvullende donaties en sponsors.

DE DOELSTELLINGEN MET VALK 4
De boot is in mei klaar voor gebruik. Daarna gaan wij met Valk 4 vanuit Grou dagtochtjes zeilen met ouderen en/of kwetsbaren die dat zelf niet (meer) kunnen. Dat kunnen ook mensen zijn met een burn-out of andersoortige problemen. Een lekkere zeiltocht in de frisse lucht met daarbij een goed gesprek, in zo’n prachtige houten zeilboot, daarvan knapt iedereen op!

Wij snakken allemaal naar hernieuwde vrijheid en willen dat plezier graag delen met anderen.

Afbeelding met tekst</p>
<p>Automatisch gegenereerde beschrijving
Stichting Valkenkring Grou.
Meer informatie via:
W:
www.valkenkringgrou.nl
E:  info@valkenkringgrou.nl