"Alles is Mooglik"

Zeilen met een beperking

Sinds 2013 bestaat binnen zeilvereniging KWV Frisia de afdeling “Alles is Mooglik”. De afdeling met als doelstelling het zeilen voor iedereen mogelijk te maken. Chronische ziekte, lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, het maakt niet uit. AIM maakt het mogelijk.

Gezeild wordt in verschillende boten. Zoals valken, twee type Hansa-boten en de SV-14.  De Hansa boten, 303 en de Liberty, zijn gemakkelijk te zeilen, goed aanpasbaar en gekozen kan worden tussen alleen zeilen of met z’n tweeën zeilen. De boot is herkenbaar aan de gekleurde zeilen. U heeft ze vast wel een gezien op het Pikmeer. De SV-14 is een nieuwe boot, geschikt voor de zeiler die meer uitdaging wenst.

ZEILEN IS VRIJHEID

Tijdens het zeilseizoen wordt op de donderdagavond getraind. De zeilers, vrijwilligers, ouders en adl hulpen zorgen er gezamenlijk voor dat er gezeild kan worden. Wat de ene niet kan, kan de andere wel. Gezelligheid is belangrijk maar goed leren zeilen ook. Er wordt namelijk serieus getraind voor wedstrijden. Naast meedoen aan de Frisiacup organiseert AIM en de Hansa klasse ook meerdere wedstrijden. Esther Westmaas is een van de zeilers en ondertussen een fanatieke wedstrijdzeiler. Hieronder vertelt ze haar verhaal:

Toen KWV Frisia in Grou in 2015 startte met Hansa wedstrijdtrainingen, wilde ik graag bij hen komen zeilen. Ik spreek en beweeg moeilijk en buitenshuis gebruik ik een elektrische rolstoel. Er was daar echter nog geen boot met joystickbediening beschikbaar. Zij zijn toen een campagne gestart om een Hansa Liberty voor mij aan te schaffen. De gemeente Heerenveen, waar ik woon, heeft een bijdrage gegeven voor de joystick besturing. Een orthesebouwer (Bert Stevens) heeft een stoel op maat gemaakt, zodat ik pijnvrij en stevig kan zitten. De boot heeft de naam Geelgors gekregen. Alle Hansa boten in Grou hebben vogelnamen en Geelgors paste bij de kleur van de boot. Sindsdien zeil ik daar wekelijks van april tot oktober en doe ik mee aan landelijke Hansa zeilwedstrijden.

In 2016 was het Hansa WK in Medemblik, het was de eerste internationale wedstrijd waaraan ik deelnam. Dit was 3 maanden nadat ik voor het eerst in Geelgors zeilde. Erg spannend, maar vooral erg leuk! Ik zeilde honderden meters achter het veld, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik kreeg applaus als ik finishte en ik zeilde solo en was VRIJ op het water.

Na dit avontuur volgden er nog verschillende. In 2017 het EK in Mèze, Frankrijk en in 2019 het EK in Portimão, Portugal. Vanuit Nederland waren er totaal 7 deelnemers, waarvan 2 van Frisia in Grou. Dit was zo ver weg dat we een sponsorcampagne hebben opgezet om het benodigde geld voor het vrachtvervoer van onze boten bij elkaar kregen. Bij dit EK deed ik voor het eerst leuk mee in de achterhoede en soms in de middenmoot!

Het jaar 2020 was voor iedereen een raar jaar. Van juli tot en met september hebben we toch nog kunnen trainen in Grou, iets dat ik in mei niet verwacht had. We kijken nu vooruit naar het seizoen 2021, met in oktober 2021 het WK in Palermo, Italië. De boten moeten weer per vrachtwagen vervoerd worden, deze keer naar Zuid-Italië. We zijn weer bezig met een sponsorcampagne. Wanneer het zeilseizoen dit jaar voor ons begint is een groot vraagteken, maar zeilen zullen we!

Vòòr Italië zijn er nog wedstrijden in Nederland. Het ONK is in juli in Rotterdam en de Merke wedstrijden in Grou. We hopen dat Corona tegen die tijd wat rustiger is en dat het door kan gaan.

Meer informatie via:
W: www.kwvfrisia.nl
E: aangepastzeilen@kwvfrisia.nl