GWS = Grouwster WaterSport

GWS = Grouwster WaterSport
Het verhaal achter de haven met de kleine bootjes

De Grouwster WaterSport Vereniging (GWS) is opgericht op 3 januari 1935 om ‘de gewone man’ uit Grou en omgeving aan een betaalbare vaste ligplaats aan het Pikmeer te helpen, om te zorgen voor aanlegmogelijkheden in het buitengebied en om zeilwedstrijden voor ‘eenvoudige bootjes’ te organiseren. De GWS is aangesloten bij het Watersport verbond en telt nu zo’n 500 leden, verspreid over het hele land en zelfs daarbuiten. De GWS is sinds 1936 de klassenorganisatie van de ijzeren GWS-schouwen, met hun karakteristieke spriettuig.

De GWS haven
Loop van de dorpskern via de Meersweg richting het Theehuis
aan het Pikmeer. Dan zie je aan je linkerhand een grasstrook (de Po
̂le), waar in de winter de bootjes op schragen overwinteren en in de zomer de tentjes op staan. Daarachter de haven bestaande uit drie lange steigers voor veelal wat kleinere bootjes. In 2017 is de haven geheel vernieuwd.

De schouw, onmisbaar vervoermiddel tot jaren ‘50
Een schouw was eeuwenlang een onmisbaar vervoermiddel in de waterrijke gebieden van midden Friesland. De postbode, de bakker en iedereen die buiten de dorpen op de boerderijen moest zijn, had een bootje nodig. Er zijn streken bij Grou die pas in de jaren ‘50 de luxe van verharde wegen kregen. Lees elders in dit magazine het prachtige verhaal van Sybren Andringa, bakker en voormalig GWS-schouw-wedstrijdzeiler.

De GWS-schouw
De vereniging GWS is ook de klassen- organisatie van de karakteristieke GWS-schouwen. Een levendige klassen met meer dan 70 geregistreerde schouwen, waar veel zeilwedstrijden in worden gehouden vooral op de Wijde Ee en het Pikmeer, maar ook bij Heeg, Leeuwarden (Hempens/Teerns) en Langweer.

Zeilwedstrijden
Altijd is er ook voor het plezier gezeild in werkschepen zoals de schouw en grotere schepen zoals de praam en het skûtsje. Recreatief (een zondagmiddagtochtje met familie of vrienden) of om de snelste te zijn. Om wedstrijden te organiseren en de voorwaarden voor een eerlijke wedstrijd te bepalen, zoals de lengte van het scheepje en het aantal vierkante meters zeil, begon de GWS met het opstellen van regels. De basis werd toen gelegd voor het huidige reglement. De GWS is aangesloten bij het Watersportverbond en is een van de grootste watersport verenigingen van het land.

Wel zullen we 18 en 19 september de GWS septemberwedstrijd met de GWS  Kampioenschap 2021 houden.
Een week later op 24 en 25 september is er weer Jeugdzeilen, georganiseerd door de Commissie van Schippers en Bemanningen, Stichting Foar de Neiteam en de IFKS en SKS.

 

Kunstwerk
Ter ere van de nieuwe haven in 2017 is een fraai kunstwerk gemaakt.
Dit prachtige kunstwerk stelt de rondspanten voor van een (zeil-)schip, gemaakt door beeldend kunstenaar Ids Willemsma, zelf lid van de GWS en een groot zeilliefhebber van de traditionele boten van deze omgeving. Dus ook van de GWs- schouw.

 

Afbeelding met buiten, lucht, water, zonsondergangAutomatisch gegenereerde beschrijving

page63image3293392
Meer informatie via:
W:
www.grouwsterwatersport.nl
E: info@grouwsterwatersport.nl